Hur du städar ditt badrum för att undvika svartmögel

Det är faktiskt inte alls ovanligt att det uppstår svartmögel i badrum. I den här texten lär vi dig hur du ska förebygga svartmögel, hur du ska få rent duschgolv, badkar och duschdraperi. Alla våra tips medför att risken för svartmögel blir minimal.

Hur förebygger du svartmögel?

Badrum och duschar är sådana ställen där svartmögel ofta uppstår. Det har helt enkelt att göra med att utrymmena är fuktiga under en lång tid och de torkar inte upp ordentligt. Möglet känns igen på de svartgröna prickarna i mörk kulör som snabbt dyker upp. När prickarna blir större kan de växa ihop och bli fält som sedan växer och växer. När du väl har drabbats av svartmögel i badrummet är det viktigt att du behandlar det med en gång.

Få bort möglet

Det finns flera anledningar till att du bör ta bort svartmögel i ditt badrum med en gång. För det första ser det otrevligt ut, men det är inte den huvudsakliga anledningen. Möglet är också giftigt och kan lätt sprida sig i luften. Mögel orsakar allergier och man kan också drabbas av väldigt många andra, och allvarliga, hälsoproblem. Att få bort möglet är dock inte så lätt. Det finns bra rengöringsmedel att köpa, och om det inte fungerar är det dags att anlita ett saneringsföretag. Ett sådant företag tar bort allt material som angripits av svartmögel och sedan får man renovera.

Förebygg mögel i badrummet

När det kommer till svartmögel i badrum är det i regel dålig ventilation som är bakgrund till bekymren. Finns det ingen ventilation kan möglet angripa material och sedan sprida sig. Än värre blir det av fukten. Genom att se till att du har bra ventilation och gärna öppnar upp badrum eller duschutrymmen så de får möjlighet att torka kan du minska risken för mögel. Ju torrare det är, desto mindre risk är det att mögel uppstår.

Avfuktare

Förutom att städa på ett bra och effektivt sätt kan du också ha en avfuktare på plats. Den tar bort fukt i luften. Mer än 60 % luftfuktighet bör man inte ha, och är det fuktigare än 80 % bildas mögel fort. Om det finns mögelsporer kan en luftrenare ta bort dem. Förutom att ta bort fukt måste också skarvar, fogar och liknande rengöras extra noga. Där samlas ofta smuts och vatten, vilket i sin tur blir en bra grogrund för mögel. Ju färre ytor mögel kan fastna på, desto mindre är också risken att man drabbas.

Ättika är förebyggande

Om du har ytor i badrummet där du misstänker att svartmögel kan bildas är ättika väldigt bra att ha till hands. Genom att blanda vatten och ättika i lika delar i en flaska och sedan spraya det på ytorna håller sig möglet borta. Ättikan kan användas på alla ytor, inklusive i duschhörn, på gummilister och mycket annat.

Tre tips på städning som håller svartmöglet borta

De allra flesta vill ha ett städat och rent badrum. Man hittar lättare där inne, det blir mer hygieniskt och dessutom är det trevligare att vara i ett badrum som är välskött. Dessutom kan det rena hålla borta svartmögel, vilket är syftet med den här texten.

Se till att använda städprodukter som är miljövänliga så långt det går. Du kan göra många medel på egen hand, och de är dessutom inte giftiga. Undvik klorin som har extremt stor miljöpåverkan, och dessutom är det frätande och farligt att få i sig.

Ättika i badrummet

Under flera år har ättika använts till många användningsområden. Även i badrummet fungerar ättikan bra för att förebygga svartmögel i samband med städning. Som bakteriedödare är ättika perfekt och dessutom desinficerar den. Ättika tar sig också igenom kalkavlagringar, vilka ofta annars är svåra att få bort. Ättikan kan alltså användas både för att städa rent och för att förebygga mögel.

Som allrengöring både i badrummet och på andra ställen kan du blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska. Ytor som granit, marmor eller annan natursten bör dock inte tvättas med ättika. Allra bäst effekt får medlet när det får verka en stund innan du sköljer eller torkar bort det. Vid rejäl nedsmutsning kan du också gnugga eller skrubba bort smutsen innan du sköljer.

Bikarbonat i badrummet

Bikarbonat kan användas både ensamt och kombinerat med ättika. Är ytorna angripna av svartmögel är den här kombinationen helt rätt. Blanda bikarbonatet med vatten till en tjock pasta och använd en tandborste för att skrubba kakelfogar. Det tar inte bara bort svartmögel utan även smuts. Går det inte bort kan du låta pastan sitta och spraya med ren ättika över. Det bubblar rejält, men gör ingen skada utom på smutsen. Låt det verka och torka sedan rent.

Få rent golvet i badrummet

Badrumsgolv kan bestå av olika material, men gemensamt är att det lätt angrips av svartmögel i hörn eller glipor. Är golvet av sten kan ättika eller andra sura medel inte användas. Natursten får matta fläckar av sura kemikalier och de går inte att ta bort. Såpa däremot är ett väldigt bra alternativ. Det fungerar också om du har trägolv i badrummet, vilket kanske inte är så vanligt. Har du plastmatta fungerar ättika eller allrengöring väldigt bra. Använd lagom mängd kemikalier. Har du för mycket medel kommer golvet bli kladdigt. Då drar det åt sig smuts och mögel kan lätt angripa golvet.

Badkar och svartmögel

Badkaret är i regel inte speciellt drabbat av svartmögel som sådant. I skarvar vid kranar eller liknande kan det dock förekomma, för att inte tala om utrymmet under badkaret.

Visst kan det vara skönt att bada, men det där med att städa badkar är såklart inte så trevligt. Att städa karet och runt omkring det är dock viktigt för att slippa svartmögel.

En av de viktigaste sakerna är att tänka på att alltid spola ur karet när det använts. På så sätt försvinner tvålrester som annars är en grogrund för svartmögel. Med jämna mellanrum är det också viktigt att rengöra badkaret mer ordentligt. Diskmedel är bra och rengör effektivt.

Förebygg svartmögel i och runt badkaret

Blanda ut lite bikarbonat med vatten och sprid ut all pasta i hela badkaret. Använd en svamp eller trasa som inte repar. Låt det verka, och gno vid vattenlinjen, runt kranar och på avställningsytor. Spola sedan bort allt med vatten.

Finns det avlagringar i karet kan du stryka på bikarbonat och sedan spruta på ättika. Låt det bubbla klart och gnugga ordentligt. Skölj sedan ordentligt. För att undvika avlagringar kan du också spraya badkaret med ättika varje gång du duschat, så minskar också risken för svartmögel.

Samma sak gäller för golvet under karet. Ta bort badkarsfronten och gör ordentligt rent där samt i avloppet.

Städa toaletten

Det är inte speciellt fräscht att gå på en smutsig toalett, och än värre är det att sitta på en smutsig toalettstol. Ofta blir toaletten mer smutsig än andra ytor i badrummet. Själva toalettstolen är dock sällan utsatt för svartmögel då den är tillverkad i porslin och vanligen saknar skrymslen.

Toalettens utsida och mögel

Städa utsidan av toaletten med allrengöring. Använd gärna handskar och ha särskilda trasor till den för att inte sprida bakterier. Var noga runt fästena på toalettlocket. Där kan nämligen mögel bildas om man inte torkar torrt. Torka också noga nere vid golvet där toalettstol möter golv. Även det är en utsatt plats. En tandborste märkt med ordet toalett är bra. Låt gärna medlet verka innan du skrubbar. Torka med vatten och se till att skrymslena luftas.

Rengör duschen

Duschutrymmen och särskilt duschkabiner drabbas ofta av svartmögel. Att göra en liten rengöring varje dag fungerar förbyggande och gör duschen hygienisk. Saker som hudavlagringar, tvålrester, fett och hår är sådant som kan göra det lättare för svartmögel att få fäste. Har man en duschkabin kan det dessutom vara svårt att komma åt under den.

Städa med ättika

Ättika är ett underbart rengöringsmedel för duschen. Förutom det bör du alltid spola av duschväggar och golvet när du duschat klart. Det släpper lös smuts och mögel kan inte fästa i det. Ha en flaska med lika delar ättika och vatten utanför duschen och spraya direkt i duschen för att hålla kalk och bakterier samt mögel i schack.

Har du fått kalk eller mögel på duschmunstycket? Häll lite ättika i en plastpåse och trä påsen över munstycket. Fäst påsen och låt munstycket ligga i minst 30 minuter. Borsta med en tandborste och spola rent. På så sätt får du bort mögel och du kan njuta av ett högre vattentryck när kalk försvinner.

Har du kalk vid dörrar, i skenor eller på andra mer svåråtkomliga platser kan du lägga toalettpapper dränkt i ättika och låta det verka en tid. Spola sedan rent. På köpet får du bort eventuellt mögel, samtidigt som du minskar risken att mögel bildas i framtiden.

Avlopp i badrummet

Alla avlopp i badrummet måste rengöras då och då. Det gäller både i dusch, badkar och handfat. Men helt trevligt är det inte. Dock är det ett ställe där vatten ofta samlas och om man inte spolar genom ordentligt fastnar tvålrester och hud där. Det leder i sin tur till att svartmögel lätt går till angrepp där.

Gör så här

Ta bort silen och eventuella löstagbara delar. Häll bikarbonat i avloppet och häll sedan på ättika. Låt det bubbla och verka minst en halvtimme. Under tiden kan du ta silen och löstagbara delar. Använd en svamp eller borste för att få bort smuts. Skrubba med ättika och spola ordentligt. Spola sedan ur avloppet. Om vatten stått länge kan det ha bildats mögel nere i avloppet. Använd en svamp för att skrubba bort det och spola ordentligt. Om angreppet är omfattande kan avloppet behöva bytas ut.

Svartmögel och duschgolv

Börjar golvet i duschen få svarta fläckar? Har fogarna bytt utseende? Då är det stor risk att golvet drabbats av svartmögel. Du kan inte bara torka rent golvet utan du måste verkligen städa. Har du ett golv med fogar måste varje fog skrubbas. Det är i regel just fogar och mattskarvar som drabbas av svartmögel först.

Rengör fogarna

Det finns särskilda fogborstar som kan användas till fogar, men en gammal tandborste gör jobbet lika bra. Ett fogrengöringsmedel är bra, men även ättika och bikarbonat fungerar bra för att få bort mögel och smuts.

Du blandar en pasta av bikarbonat och vatten. Lägg det på tandborsten. Applicera det på fogarna i riklig mängd och skura. Låt stå, och spola rent. Är fogen kraftigt smutsig kan du också spraya ättika på bikarbonatet innan du spolar. Tänk på att vädra och torka ordentligt så mögel inte får fäste igen.

Om möglet har spridit sig över hela golvet kan en rejäl skurborste vara ett bättre val. Gnid in hela golvet med såpa och skura. Med ett långt skaft får du mer kraft. Låt såpan verka och spola bort. Har det blivit fläckar, men möglet är borta kan fogpennor användas. Du målar helt enkelt fogen. Är möglet inte borta måste du tänka på att pennan inte ger någon behandling. Har du redan provat alla medel som finns bör du kontakta en saneringsfirma. De har saker som kan göra de flesta ytor rena. När möglet är borta och fogarna är fina finns det impregnering att köpa. De bidrar till att fogarna blir betydligt mindre porösa. Fogarna blir lättare att rengöra, och mögel fäster inte lika lätt.

Gör rent duschdraperiet

Ett duschdraperi är en vanlig syn i de flesta badrum. De hänger ner till golvet och skyddar vatten från att rinna ut på golvet. Om det ser ledset ut, har missfärgningar eller luktar unket är det dags att tvätta eller byta. Finns tvättråd går det utmärkt att tvätta draperiet. Ibland kan duschdraperier tvättas för hand, andra gånger går de till och med att köra i maskin.

Kan ditt duschdraperi tvättas i maskin använder du vanligt tvättmedel. Du kan också hälla i lite ättika i tvättmedelsfacket. Det tar bort dålig lukt, mögel och gör tyg fräscht. Ättika kan även användas om draperiet ska tvättas för hand. Blanda ättika med vatten och låt draperiet ligga och dra i vattnet. Skölj draperiet, och tvätta det sedan för hand med vanligt handtvättmedel. Skölj igen och låt draperiet torka.

Det lättaste sättet att torka draperiet på är att hänga det på sin draperistång. Tänk på att dra ut draperiet så det torkar överallt. Om draperiet hänger ner mycket i golvet gör du klokt i att höja stången lite. På så sätt drabbas draperiet inte av mögel lika lätt.

Efter varje dusch är det klokt att spraya draperiet med lite ättika. Dra alltid ut draperiet så det får torka och se till att först dra ihop det när det torkat helt. Då är det minimal risk att det blir svartmögel på draperiet.

Rengör svåråtkomliga ställen

Ett ställe där man ofta glömmer eller struntar i att rengöra är under duschkabinen. Hur ska man komma åt? Att flytta kabinen kanske inte är så lätt, speciellt inte om man är ensam eller om badrummet är litet. Med en smal flaskborste går det i regel att komma in under kabinen. Skrubba ordentligt. Genom att se till att avloppet under duschkabinen är rent och tätt kan man minska risken att fukt samlas under kabinen. I och med det försvinner också risken att svartmögel bildas under den. Installera gärna en fläkt i badrummet som startar vid en viss fuktighetsgrad. På så sätt dras fukten ut i ventilationen istället för att stanna i badrummet.

Städutrustning och mögel

Mögelsporer sprids lätt. Det är klokt att tänka på. Om du har använt en trasa eller svamp för att ta bort mögel måste du se till att utrustningen rengörs ordentligt innan du kan använda den på andra platser, annars är risken stor att svartmöglet från badrummet sprider sig.

Trasor och svampar kan du köra i tvättmaskinen på 60, eller gärna 90 grader. Borstar bör kastas när de använts till mögelborttagning.

Städning och mögel

Genom att använda de här tipsen kan du städa ditt badrum på allra bästa sätt så svartmögel i badrummet kan förebyggas. Har du trots allt råkat ut för mögel kan det vara så att ventilationen trots allt är för dålig, eller så kan du ha missat att rengöra något ställe. Kanske är duschkabinens rännor eller lister inte riktigt rena? Låt gärna dörrarna vara halvstängda så skenorna som dörrarna går i torkar. Ledtråden till att slippa svartmögel är att hålla badrummet lättstädat. Städa hellre lite men ofta och håll koll på utrymmen som inte är så självklara. Under duschkabinen, under badkaret och i avloppen sitter ofta mögel och gömmer sig. Rengör noga och byt ut delar om de är allt för illa åtgångna.

Genom att vara mer insatt i hur mögel bildas, samt genom att ha koll på hur du ska städa i ditt badrum är det mindre risk att svartmögel får fäste i ditt badrum. Om du följer våra råd är det väldigt liten risk att du ska behöva uppleva svartmögel. Oavsett om du har badkar, dusch eller om du har stort eller litet badrum spelar ingen roll. Våra tips fungerar att använda överallt, även i yrkesmässigt bruk och där badrummen är illa åtgångna av svartmögel.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *